Лято и слънце!

гр. София, бул. "граф Игнатиев" №16

0898 546 786

ШВЕЙЦАРИЯ - ПОКРИВЪТ НА ЕВРОПА

ШВЕЙЦАРСКИТЕ АЛПИ

Образувани преди петстотин милиона години, Алпите са най-голямата и най-внушителна планинска верига в Централна Европа и заемат над половината от площта на Швейцария. Алпите се разпростират през пет държави, но точно в Швейцария се намират най-високите върхове. Планинската верига покрива над 60% от територията на страната, а най-високата точка в Швейцарските Алпи е връх Дюфур (4634м.).
Преди петстотин милиона години е нямало и помен от държава, наречена Швейцария. Тогава по-голямата част от територията на сегашното Средиземноморие е била покрита от огромния океан Тетис, под който се формирали обширни наноси от гранит,варовик и мрамор. Преди около сто милиона години при разместване на тектонските плочи дъното на океана се издигнало нагоре и така се образували Алпите и други земни масиви. Тетис бил разделен на Средиземно, Черно, Каспийско и Аралско море.
В резултат на мощните изригвания и големите промени на земната повърхност се образувал връх Дюфур – най-високата точка в Швейцарските Алпи, но най-високият връх в цялата планинска верига е Монблан на френско-италианската граница (4808м.). Понякога обвит в облаци и покрит с лед и сняг, Дюфур е изключително красив връх. Той съвпада с представата на мнозина за величествен планински връх – като пирамида, извисяваща се над съседните върхове, подобно на капитан, чийто екипаж го е издигнал на раменете си в знак на почит.
За разлика от Пиринеите, където все още могат да се срещнат кафяви мечки, в Швейцарските Алпи всички едри бозайници, включително и мечките, са изчезнали, въпреки че се полагат усилия за възстановяване на някои видове. Алпийският козирог (ибекс) е изчезнал от Швейцарските Алпи пред повече от 100г. Към 2000-ата година този вид дива коза много успешно е заселен наново в областта и през следващите сто години видът се възстановил напълно и днес наброява над четиринадесет хиляди екземпляра. Интересен факт за Алпийският козирог е, че живее на височина около 4500м.
Желаещите да посетят Швейцарските Алпи започнали да се увеличават в средата на XIXв., развълнувани от разказите за покоряването на някои от известните върхове, между които били Юнгфрау през 1811г. и Матерхорн през 1856г. През зимата курорти като Сен Мориц, Цермат и Клостерс са световноизвестни със ски пистите си, но красотата на Алпите може да оцените напълно през лятото. Има стотици маркирани планински пътеки, които дават възможност на туристите да се насладят на алпийския въздух и прекрасните гледки.
Климатът в този планински район варират в широки граници. На по-ниските места летните температури може да са около 18 до 27°C, а през зимата да са в интервала между 2 и 7°C. На по-високите места е с няколко градуса по-студено. Дъжд може да вали по всяко време, а метеорологичните условия често бързо се променят. Най-подходящото време за посещение е в зависимост от това с каква цел искате да посетите Швейцарските Алпи. Пролетта и лятото са подходящи за походи, а зимата е за скиорите, макар че в някои курорти, като Цермат, ски могат да се карат и през лятото.

 


« Назад към всички публикации